Kan man søke forbrukslån med arbeidsavklaringspenger?

Det kan være mange grunner til at du blir arbeidsløs. Ofte kan det være på grunn av ting som er ute av din kontroll. Kanskje er det kortvarig. Kanskje er det langvarig. Eller kanskje du er uten jobb på ubestemt tid.

Det går ikke alltid rundt

Uansett grunnen er det ikke lett å overleve på arbeidsavklaringspenger. Da mottar du nemlig mye mindre hver måned enn da du jobbet. Enten får du 66 prosent av det lønnen din var det siste året. Eller så får du utbetalt gjennomsnittet av lønnen fra de siste tre årene. Men utgiftene dine går ikke ned selv om inntekten din gjør det. En ting er å ikke kunne leve et like behagelig liv som da du jobbet. En annen er å ikke engang ha råd til mat, klær og regninger.

Vanskelig å låne penger uten å ha penger

I denne situasjonen kan et forbrukslån utgjøre en stor forskjell. Problemet er bare at jo mindre penger du allerede har, jo vanskeligere er det å få lån. Det høres kanskje ut som et paradoks. Men det er flere grunner til dette. Det er også flere måter å unngå å få avslag på, om du gjør det på riktig måte.

Så kan du søke om forbrukslån med arbeidsavklaringspenger? Det korte svaret er kanskje.

Banken stiller krav når du søker om forbrukslån

Det er flere ting banken ser på når du søker om forbrukslån. De ser blant annet på hva du tjener, og hva du har tjent tidligere. De sjekker også hvilken kredittscore du har. Altså om du har vært en trygg betaler tidligere. Har du vært veldig sen med å betale lån eller regninger før kan dette komme fram her. De ser også på om du allerede har annen stor gjeld i tillegg til lånet du søker om. Har du enten lav eller høy alder kan dette også spille inn.

Hvorfor ser banken på dette?

Banken gjør disse vurderingene for å finne ut om du er en sikker betaler. Selvfølgelig tjener banken på at du bruker lang tid på å betale dem tilbake. Det betyr at rentene og gebyrene blir høyere. Men om du ikke kan betale ned lånet i det hele tatt, så er det et tapsprosjekt for dem. Dette handler også om din egen sikkerhet. Tar du opp et stort forbrukslån du ikke har råd til, så skaper det problemer for deg i lengden.

Vanskelig, men ikke umulig

Om du mottar arbeidsavklaringspenger er derfor sjansene lave for at du får innvilget et forbrukslån. Spesielt om du i tillegg har jobbet lite tidligere. Eller om du har hatt problemer med betalinger tidligere i livet. Om du ikke har en ny inntekt i sikte hjelper det heller ikke saken din. Men det at det er lave sjanser er ikke det samme som at det er umulig. Du må bare gjøre en ekstra innsats for å få banken til å stole på deg.

Hvordan øke sjansene for å få forbrukslån

Det første du bør gjøre er å sammenligne ulike avtaler hos ulike banker. Alle bankene opererer ikke etter de samme kriteriene for forbrukslån. Der noen er strengere er andre mer åpne for ulike typer søkere. Du kan også måtte justere ned størrelsen på lånet for å få det til. Jo høyere lån du søker om, jo vanskeligere er det å få.

Når du har kommet frem til riktig bank og riktig sum, er mye gjort. Men om du fortsatt får avslag kan du stille med ulike typer sikkerhet. Det er to måter å gjøre dette på, som ofte går igjen

Forbrukslån med sikkerhet i eiendeler

Stiller du med sikkerhet i noe du eier øker sjansene. Dette gjøres ofte med større forbrukslån, eller når låntakeren virker som en usikker betaler. Det innebærer at om du ikke kan betale tilbake, så kan banken selge det du bruker som sikkerhet. Dette kan for eksempel være ulike verdisaker, møbler eller smykker som er verdt mye. For store lån er det også mulig å stille med bil, båt, hus eller leilighet.

Du bør være forsiktig med å bruke noe du er redd for å miste som sikkerhet. Spesielt om du er usikker på om du faktisk klarer å betale i tide hver måned. I så fall kan en bedre løsning være å selge eiendelen istedenfor. Men om du vet at du får det til kan dette være en god løsning for begge parter. Du får lånet du vil ha, og banken er trygge på at det finnes en plan B.

Forbrukslån med medlåntaker

En annen løsning kan være å få med deg en medlåntaker på forbrukslånet. Det betyr at en annen person signerer på avtalen sammen med deg. Om du misligholder lånet, stilles denne personen ansvarlig istedenfor. Dette er en populær løsning blant unge som kjøper et hjem eller bil for første gang. Ofte er det en eller begge foreldre som stiller som medlåntaker.

Her er det selvfølgelig også viktig å vite hva du gjør. Du bør spørre noen du kjenner godt, og som du vet stoler på deg. Det er også en fordel om denne personen har en trygg økonomi i bankens øyne. Husk at det ikke betyr at du kan legge alt ansvaret på medlåntakeren din. Dette er først og fremst en nødløsning.

Bruk fornuft når du tar opp forbrukslån

Si at du har funnet en bank som vil gi deg et forbrukslån. Du har kanskje skaffet deg sikkerhet eller en medlåntaker. Da er ikke veien lang før pengene er inne på kontoen din. Men selv om banken sier ja, så bør du også sette grensen for deg selv. Still seg selv noen spørsmål før du skriver under.

Vit hva du begir deg ut på

Er du sikker på at du trenger hele denne summen du kan få innvilget? Vet du at du har en normal inntekt igjen når lånet er brukt opp? Kommer du til å bruke pengene på det mest nødvendige? Eller blir det fristende å leve i litt ekstra luksus, nå som du har mulighet til det? Vurderer du å gamble litt med lånet, så det kanskje kan vokse?

NAV dekker noen utgifter, men de dekker ikke gjelden din. Nedbetalingene dine kommer derfor i tillegg til andre utgifter du har. Blir du lenge i systemet, og utenfor arbeidslivet, kan forbrukslånet fort bli en byrde.

Du kommer langt med en god plan

Har du derimot en oversikt, og en sikker plan for nedbetaling? Da er saken en helt annen. I så fall kan en forbrukslån hjelpe deg gjennom en utfordrende periode. Kanskje vil du kunne leve som du gjorde da du var i arbeid. Og når nedbetalingene kommer blir de bare en liten ekstrautgift du nesten ikke merker.