Flere bør vurdere å binde rentene nå

Har du flytende rente på lånet ditt? Da bør du vurdere å binde den. Det mener i alle fall flere økonomiske eksperter. For det er mye som tyder på at rentene skal gjøre flere hopp oppover de nærmeste årene.

Norges Banks spådom

Det første hintet om at den lange perioden med lave renter er over, kom i vår. I mars 2018 varslet Norges Bank om at den har endret sin rentebane. (Ordet «rentebane» er i realiteten en forfinet variant av rentespådom).

Rentebanen viser hvordan Norges Bank tror rentene vil utvikle seg. Og nå mener Sentralbanksjef Øystein Olsen at de norske lånerentene skal opp. Det første hoppet kom i september 2018. Dette er den første rentehevingen siden 2011.

Ytterligere hopp

Norge har nettopp opplevd den første rentehevingen på 7 år. Men det stopper ikke der. Frem mot 2022 tror ekspertene at rentene vil stige med 1,5 prosentpoeng. Det betyr at mange boliglånskunder vil se en effektiv boligrente på mer enn 4 % for første gang i sine liv.

Og dette vil få store konsekvenser for levestandarden. Mer om dette litt senere.

Flere spådommer

Øystein Olsen og Norges Bank er ikke de eneste som tror på en renteoppgang for lånekundene. Nylig la Statistisk Sentralbyrå (SSB) frem sine spådommer.

Også SSB mener at rentene skal opp med 1,5 prosentpoeng fram mot 2022.

48.000,- dyrere

Renteprognosene fra Norges Bank og SSB er spådommer. Det er umulig å forutse hva som skjer med lånene våre med 100 % sikkerhet. Men la oss leke med tanken på at prognosene er riktige. At rentene kommer til å stige med 1,5 %.

  • Har du et lån på 3 millioner i 2022, blir det 48.000,- dyrere per år.
  • Et lån på 4 millioner blir 64.000 kroner dyrere i året.

Dermed må du betale henholdsvis 4.000,- og 5.300,- mer på lånet i måneden. Skulle renten bli enda høyere, følger kostnadene etter, så klart.

Mange vil slite

Nesten 500.000 nordmenn forteller at de vil få økonomiske problemer hvis lånerentene stiger med 1 prosentpoeng. Nesten halvparten, cirka 200.000, forteller at de ikke vil tåle en eneste renteøkning.

For disse er de siste spådommene fra ekspertene dårlig nytt. Heldigvis finnes det halmstrå for flere av dem.

Billig fastrente

Fastrentelån har sjelden vært så billige som nå. Fryser du lånerentene i 10 år, kan du få en rente godt ned mot 3 %. Binder du renten for en kortere periode, blir den enda lavere.

Er du litt heldig, kan du ende opp med et lån som koster mindre enn lån med flytende renter, skulle Norges Bank og SSB få rett.

Forutsetningen er at du er kjapp med å binde renten. For fastrentene kommer garantert til å stige de også, hvis prognosene slår til.

God forsikring

Synes du det er tøft nok å betale på lånet allerede nå? Sliter du med å få lønna til å vare frem til neste lønningsdag? Da er du trolig en god kandidat for et fastrentelån.

Du er også en god kandidat om du ønsker å sove godt om natten i årene som kommer, fri for bekymringer om hvilken vei renten går. For binder du renten nå, slipper du å bite negler i spenning hver gang Norges Bank presenterer sin renteavgjørelse…

Snakk med banken

Ingen vet hva fremtiden bringer. Heller ikke statistikere eller sentralbanksjefer. Jo, renten kan gå opp. Til og med raskere og høyere enn antatt. Men den kan holde seg stabil i lange perioder, også.

Det lureste du kan gjøre akkurat nå, er å kontakte banken din. Be om et møte. Fortell at du vurderer å binde renten.

Slik kan du få hjelp av banken til å vurdere den økonomiske situasjonen din. La bankens eksperter komme med en anbefaling på om du bør binde renten eller ikke.

Og selv om du bare får litt vondt i magen av alt snakket om økte renter, koster det ingenting å høre hva banken din synes at du bør gjøre med rentene dine i årene som kommer.