3 viktige kjennetegn for et lån uten sikkerhet

Lån uten sikkerhet er populære av flere grunner. Kravene for å få låne er overkommelige, og utbetalingene skjer som regel ganske raskt. De viktigste faktorene har imidlertid med bruken å gjøre. Det får du en kort innføring i her.

Lånet disponeres fritt

Når du låner uten sikkerhet kan du bruke pengene på hva du selv vil. Dette er motsatt av om du låner for eksempel til en leilighet. Da tar banken pant i selve leiligheten, og du kan ikke bruke pengene til annet enn oppgjør for kjøpet. Les mer om pant i eiendeler hos lovdata.no.

Det samme gjelder om du kjøper bil, båt, hytte eller lignende. Den eneste begrensningen på et lån uten sikkerhet er at pengene ikke kan brukes til gambling eller noe som strider mot det norske lovverket.

Når du søker om lånet må du riktignok oppgi hva pengene skal brukes til, men dette er ikke annet enn en formalitet. Oppgir du at du har tenkt å bruke pengene til oppussing, er du ikke låst til dette formålet. Du trenger heller ikke melde fra til banken om at du skiftet mening, om du for eksempel kjøper motorsykkel i stedet for å pusse opp.

Billigere renter enn på kredittkort

Rentene på et forbrukslån starter på omtrent 7,5%. Dette er de billigste rentene som er mulige å oppnå i dagens marked. Men som jeg nevnte i går, vil det være helt avhengig av at du sammenligner flere tilbud gjennom en portal.

De høyeste rentene på standard lån uten sikkerhet er omtrent 39%. Dette er imidlertid ikke normalt, med mindre du låner en svært liten sum, eller fra banker som tilbyr kun såkalte smålån eller mikrolån. Normalt ligger rentene på omtrent 12% til 14%.

Selv om du får tilbud på de laveste rentene, vil rentekostnadene nesten alltid være betydelig lavere enn det du får på et kredittkort.

Står du mellom disse to alternativene når du trenger kapital, er det sjelden tvil om hva du bør velge.

Fleksible betingelser og ulike typer lån

Det finnes i hovedsak to forskjellige varianter av lån uten sikkerhet som egner seg til ulike behov.

Det vanligste er å ta opp et nedbetalingslån. Da overføres hele lånesummen til kontoen din, og du betaler tilbake i like store månedlige avdrag. Den andre varianten er et såkalt fleksibelt lån, også kalt brukskreditt.

Her har du i stedet en låneramme som du selv bestemmer hvor mye du vil disponere. Det du selv overfører til kontoen din beregnes det renter av. Det du ikke bruker er rentefritt. Fleksible lån er kurante for se som liker å ha en sum som sikkerhet, eller når du ikke vet eksakt hvor mye du trenger å låne.

I tillegg gir flere av bankene muligheter for betalingsutsettelse og avdragsfrie måneder på lån uten sikkerhet. De fleste aksepterer også medlåntakere, de tilbyr låneforsikring, og det er vanligvis enkelt å få innvilget opplånning (utvidelse av lånet).

Ulemper du bør kjenne til

Selv om det er mange fordeler med lån uten sikkerhet, er det viktig å også være klar over ulempene. Et usikret lån er nesten alltid dyrere enn et lån der banken har sikkerhet i form av pant. Når du låner uten sikkerhet tar banken en større risiko for tap. Dette kompenserer de for ved at de krever høyere renter.

De gjennomsnittlige kostnadene for usikrede lån vil variere veldig i forhold til to faktorer; hvem som søker og lånesummen.

Derfor vil de laveste rentene for usikret kreditt kunne komme ned på cirka 7,5%, mens et dyrt lån uten sikkerhet har renter opp mot 20%. Selv de billigste rentene er da dyrere enn det du får på et lån uten sikkerhet. Skal du likevel låne, anbefaler vi følgende:

  • Innhent alltid flere tilbud for sammenligning av betingelser.
  • Sammenlign totalkostnadene på like lånesummer, og like lang nedbetalingstid.
  • Bruk gjerne en finansagent for innhenting av uforpliktende tilbud.
  • Ikke lån mer enn du vet du klarer å betale tilbake.
  • Betal tilbake raskere om du kan, for eksempel med feriepenger, bonuser og arv.
  • Unngå å ha flere lån uten sikkerhet. Det er bedre med ett stort enn mange små.